Persoonlijk en gedegen advies
Al sinds 1991 een vertrouwd adres
Een compleet adviesburo
Vrijblijvend advies? 073 - 5 13 12 00

Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging brengen

Home > Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging brengen

Het moet makkelijker worden voor senioren om een hypotheek te krijgen. Dat vindt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garanties (NHG). NHG introduceert vandaag een NHG-garantie waardoor ouderen die een huis willen kopen onder bepaalde voorwaarden ruimere mogelijkheden krijgen. “We zien nu teveel ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere toekomstbestendige woning, maar moeite hebben met de financiering bij de bank”, zegt Arjen Gielen, directeur van NHG bij EenVandaag.

De meeste mensen van 55 jaar en ouder, 59%, wonen in een koopwoning. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna een kwart van die ouderen wil verhuizen. Vaak naar een woning waarin ze ook in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar banken geven lang niet altijd een hypotheek om die wens te vervullen. “De financieringsnormen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Daardoor is het voor ouderen lastiger een lening te krijgen dan voorheen. Soms is het heel opmerkelijk omdat nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan bestaande maandlasten”, erkent Arjen Gielen.

Door andere manier van toetsen kunnen ouderen meer lenen
Ouderen lopen vaak vast bij de bank omdat er een AOW-gat is, het vermogen in het huis zit en het pensioeninkomen lager is dan het inkomen uit werk. Banken berekenen de maximale hypotheek op basis van het laagste punt van het toekomstige inkomen en alsof de hele hypotheek wordt afgelost, ook wanneer er een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek is. Met de nieuwe NHG-garantie mogen geldverstrekkers hypotheekaanvragen toetsen op basis van de werkelijke maandlasten. Door die andere manier van toetsen kunnen ouderen meer lenen. De garantie is bedoeld voor mensen die AOW ontvangen of tien jaar daarvoor zitten. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren juicht de komst van de garantie toe: “Veel senioren profiteren van deze maatregel, bovendien bevordert het de doorstroming en heeft zo een positief effect op de gehele woningmarkt.”

De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is opgericht zodat zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier een woning kunnen kopen. Door de kredietcrisis zijn de leennormen flink aangescherpt. Gielen: “In de crisis is een aantal forse maatregels genomen, die waren goed, maar nu komen de randen daarvan weer in beeld.” Naast senioren hebben bijvoorbeeld ook starters en ZZP’ers moeite een geschikte hypotheek te krijgen. “We moeten niet de teugels loslaten, maar we kunnen wel een beetje beter de teugels hanteren. Want nu stokt de markt”, aldus Gielen.

Bron: EenVandaag

Neem vrijblijvend contact op

Adviesburo Van Uden