Persoonlijk en gedegen advies
Al sinds 1991 een vertrouwd adres
Een compleet adviesburo
Vrijblijvend advies? 073 - 5 13 12 00

Meer huizenkopers kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van de NHG-regeling. Deze regeling is er om woningbezitters te beschermen bij financiële problemen door arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, te hoge woonlasten, schulden en andere problematiek. De kostengrens gaat van €355.000 naar €405.000 in 2023 met een premie van 0,6%.

Stijging kostengrens is nodig
Nationale Hypotheek Garantie neemt jaarlijks de eigen voorwaarden onder de loep. Om de nieuwe kostengrens te berekenen, kozen zij voor dezelfde methode als in 2022. Uit die berekening vloeide de volgende grens voort: een hypotheek met NHG is in 2023 mogelijk voor mensen die een huis kopen tot €405.000,=. Bij energiebesparende maatregelen wordt uitgegaan van een maximum van €429.300,=.

De stijging is volgens Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur van NHG, echt nodig: “Door de sterk gestegen huizenprijzen sluiten mensen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen … NHG biedt hulp bij financiële problemen en eventueel restschulden. Dat vangnet wordt door een verhoogde kostengrens voor een grote groep beschikbaar.”

Borgtochtprovisie blijft gelijk
Het uitgangspunt is om stabiliteit op de woningmarkt te creëren en kopers toegang te geven tot een hypotheek met meer zekerheid. Dit uitgangspunt telt eveneens voor het vaststellen van de borgtochtprovisie. Dit is het bedrag dat hypotheeknemers eenmalig betalen voor een NHG-hypotheek. In 2023 is de provisie 0,6%. Hiermee blijft deze gelijk aan de premie in 2022.

Een hypotheek met meer zekerheid
Door een hypotheek met NHG af te sluiten, kun je altijd terugvallen op hulp als je de woonlasten niet meer kunt betalen en de woning gedwongen moet worden verkocht. Blijft er een restschuld over? Dan vangt NHG dit bedrag op en betaalt dit onder voorwaarden aan de geldverstrekker. Een hypotheek met NHG biedt meer zekerheid.

Meer weten?  Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze hypotheekadviseurs via www.adviesburovanuden.nl/contact.

Adviesburo Van Uden